שימוע לפני פיטורים בתקופת מחלה

במאמר זה, נספק לכם את כל האינפורמציה לגבי הליך השימוע לפני פיטורים בזמן מחלה והאפשרויות העומדות למעסיק במידה שהוא מעוניין לבצע את השימוע בזמן שהיית העובד במחלה

תהליך שימוע לפני פיטורים

בהתאם לפסיקת בתי הדין לעבודה, אין אפשרות לפטר ולסיים את העסקתו לפני שניתנה לו הזדמנות הוגנת נאותה וסבירה להציג את התייחסותו לטענות שבגינן זומן לשימוע. זכות זו ניתנת לא רק טרם פיטורים, אלא בכל שינוי בתנאי העסקה של העובד.

שימוע לפני פיטורין – 8 כללים להליך שימוע תקין

  1. זימון לשימוע – תחילה חובתו של המעסיק לשלוח לעובד הודעה בכתב אשר תחשב כ"זימון לשימוע", בו יפורטו כלל הטענות/תלונות אשר עולות לכדי חוסר שביעות רצון מהתנהלותו ותפקודו של העובד בגינן נשקלת האפשרות לסיים את העסקתו או כל אפשרות אחרת.
  2. עיון במסמכים – על המעסיק לאפשר לעובד לעיין במידע ובמסמכים שהובאו בפני המעסיק עליהם הוא מסתמך ואשר מהווים את עילת המעסיק לזמנו לשימוע. אין די בטענות כלליות בדבר הפרות משמעת שביצע העובד, ויש להצביע על אירועים מסוימים ועל המועדים בהם אירעו, כדי שהעובד יוכל להתייחס בצירוף כלל המסמכים והאסמכתאות המאמתות את טענות המעסיק.
  3. מועד השימוע – על המעסיק לקבוע את מועד השימוע בחלוף זמן סביר לאחר שנתן לעובד את הזימון לשימוע, כנהוג 5-4 ימים מהיום שהומצא לעובד הזימון לשימוע, וכל זאת על מנת לאפשר לעובד להיערך לשימוע ולטענות אשר הועלו כנגדו ו/או לאפשר לעובד להיוועץ עם עורך דין ולהגיע עימו יחד לשימוע במידה וירצה בכך.
  4. להקשיב לעובד – במועד השימוע, על המעסיק לשמוע את טיעוני העובד ולשקול אותם בנפש חפצה ובלב פתוח וכל זאת על מנת לתת לעובד הזדמנות הוגנת להשמיע את התייחסותו לטענות שהופענו כנגדו בזימון לשימוע.
  5. היצמדות לטענות בזימון לשימוע – על המעסיק חלה חובה להפנות אל העובד במהלך השימוע אך ורק טענות אשר הועלו כנגדו בזימון לשימוע ולא "להפתיעו" בטענות ומסמכים חדשים.
  6. פרוטוקול השימוע – על המעסיק לתעד את שיחת השימוע באמצעות פרוטוקול שייכתב על ידו ו/או על ידי נציג מטעמו ו/או על ידי חברת תמלול באמצעות הקלטה שהייתה במועד השימוע.
  7. זכות ייצוג – לעובד עומדת הזכות להיות מיוצג על ידי עורך דין ו/או נציג ועד עובדים ו/או מי מטעמו במהלך השימוע.
  8. החלטה בשימוע – לאחר השימוע, המעסיק מחויב לתת לעובד תשובה בהירה ומוחלטת לגבי ההחלטה שהתקבלה ביחס לטענות אשר הועלו כנגדו בזימון לשימוע.

אי התייצבות לשימוע פיטורין

קיימות מס' השלכות לעובד שאינו מתייצב להליך השימוע שנקבע בעניינו:

  • השימוע הוא זכותו של העובד, אך אם יבחר שלא להופיע לשימוע ו/או להעביר התייחסות בכתב, המעסיק רשאי לראות בו כמי שוויתר על זכותו לשימוע והדבר יכול להילקח בחשבון בעת קבלת החלטת המעסיק בעניינו.
  • אי הגעת העובד לשימוע אינה מהווה הסכמה לפיטורים אך עלולה להוות שיקול נוסף בהחלטת המעסיק לסיים את העסקתו של העובד.
  • אי הגעת העובד לשימוע עלולה להתפרש כהיעדר תום לב מצד העובד אשר תשפיע על כל הליך הפיטורים.

האם ניתן לפטר עובד במהלך שהייתו במחלה?

חל איסור על מעסיק לפטר עובד אשר נעדר מהעבודה עקב מחלה.
עם זאת, כיום ישנה מחלוקת בפסיקת בתי הדין לעבודה בשאלה האם ניתן לקיים לעובד שימוע לפני פיטורים במהלך תקופת מחלה.

הפסיקה קבעה, בין היתר כי המעסיק יכול להודיע על כוונתו לפטר את העובד בתקופת מחלה או לערוך לו שימוע בתקופה זו בתנאי שתקופת ההעסקה תימשך עד למיצוי ימי המחלה בתשלום ולא בזמן תקופת המחלה.

מנגד, בפסק דין מאוחר יותר נקבע כי אין איסור על המעסיק לזמן עובד לשימוע בזמן היותו בחופשת מחלה. עם זאת, רצון לבצע את השימוע לעבוד בזמן שהוא נמצא בימי מחלה היא התנהגות פסולה ולא ראוי לאפשרה. בהתאם, נקבע כי קיימות חובות כגון הגינות, מידתיות ותום לב, אשר מחייבות את המעסיק להימנע מלפעול כן.

חוק דמי מחלה לעניין פיטורי עובד במהלך תקופת מחלתו?

סעיף 4א (א) לחוק דמי מחלה, תשל"ו-1976 קובע כי מעסיק לא יפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו, במהלך תקופת הזכאות לדמי מחלה הצבורה לו לפי חוק וזאת עד לתקופת הזכאות המקסימלית לפי סעיף 4(א) אשר קובע כי תקופת הזכאות לדמי מחלה לא תעלה על תקופה מצטברת של יום וחצי לכל חודש עבודה ולא יותר מ-90 יום, בניכוי התקופה שבעדה קיבל העובד דמי מחלה.

חשיבות סיוע בעורך דין המתמחה בתחום פיטורים בזמן מחלה

עו"ד המתמחה בתחום ידע לבחון האם מומלץ להגיש תביעה על פיטורין שלא כדין וזאת לאחר בחינת העובדות ביחס ללשון החוק אשר קובע כי ניתן לפטר עובד השוהה במחלה לאחר 90 ימים או לחילופין  אם הסתיימו לעובד ימי המחלה, אולם לפי פסיקת בתי המשפט, על המעסיק לפעול בהגינות ובתום לב.

על כן, מחד, במקרה שבו העובד קיבל הזמנה לשימוע עוד לפני שהחל לשהות בימי מחלה והמעסיק המתין עד לתום תקופת המחלה של העובד ופיטר אותו מיד עם סיומה, הפיטורים עשויים להיחשב כדין בשים לב לכך שהם נעשו מתוך שיקולים עניינים ופירוט המקרים בהם ראה חוסר שביעות רצון מהעובד.

מנגד, במקרה שבו העובד יצא לחופשת מחלה, והמעסיק המתין עד לתום תקופת המחלה של העובד ופיטר אותו מיד עם סיומה הוא עשוי להיחשב כמי שמנצל את זכותו שלא בתום לב ושלא משיקולים ענייניים וכל זאת בטענה כי הפיטורים נעשו על רקע מחלתו של העובד.

אז כיצד יש לפעול במהלך תקופת המחלה?

כפי שניתן לראות, קיימות גישות שונות ומכיוון שהדין והפסיקה לא מספיק ברורים בעניין, אנו מציעים בין אם אתם מעסיקים ובין אם אתם עובדים, בכל סוגיה הקשורה לעניין, פנו לייעוץ משפטי טרם החלטתכם לסיים את העסקת העובד/להגיע למועד השימוע בזמן המחלה.

לסיכום

מכיוון ששימוע בעבודה הוא נושא טעון ומורכב בפני עצמו, אנו ממליצים להיוועץ עם עורך דין מיד עם זימונכם לשימוע, ובפרט כאשר זומנתם לשימוע בעודכם שוהים במחלה. בכל מקרה, כאשר אתם נתקלים במצב שמעוניינים לבצע לכם שימוע לפני פיטורין, מכל סיבה שהיא, אתם מוזמנים לפנות לעורך דין ליאור חמו, עורך דין לענייני עבודה, אשר ידע לספק לכם ייעוץ ולוודא כי לא פוגעים בזכויות המגיעות לכם על פי דין, השאירו פנייה עכשיו בדף יצירת קשר.

*אין לראות בתוכן המובא במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי פרטני המידע הינו כללי בלבד. לייעוץ אישי מותאם, דיסקרטי וליווי מקצועי ניתן לפנות ל- עו"ד ליאור חמו ולתאם פגישת ייעוץ ראשונית לבדיקת הזכויות שלך לחצו פה והשאירו פרטים שמשרדנו יחזור אליך בהקדם.

אהבתם? שתפו הלאה

סעיף 4א לחוק דמי מחלה קובע כי מעביד לא יפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו, במהלך תקופת הזכאות לדמי מחלה הצבורה לו לפי החוק או לפי הסכם קיבוצי, וזאת עד לתקופת הזכאות המקסימלית שלו, כלומר עד אשר יסתיימו לו ימי מחלתו הצבורים.

אלא שנשאלת השאלה, מה קובע הדין במקרה שבו לעובד לא קיימים ימי מחלה צבורים?
הפסיקה קבעה כי במקרה כזה אין איסור לפטר את העובד אלא אם המעסיק פעל מתוך שיקולים ענייניים בלבד, ולא בשל המחלה או ההיעדרות.

חשוב לפנות בהקדם לעורך דיני עבודה כאשר לא ברור מה מותר ומה אסור, בדרך זו ניתן למנוע מצד העובד את פיטוריו, ואף לתבוע בגין הליך פיטורים שלא כדין, ומצד המעסיק, ניתן לוודא כי הליך הפיטורים נעשה כדין מבלי שיש בו חשיפה לעילת תביעה מצד העובד.

לעיתים מעסיקים נאלצים להתמודד עם מקרים בהם העובד מחליט להתפטר ו/או המעסיק מחליט לסיים את העסקתו של העובד, כאשר בשני המקרים קיימת חובה לתת הודעה מוקדמת, אלא שבזמן ההודעה העובד מודיע כי הוא במחלה וכתוצאה מכך המעסיק מעונין לפטור עצמו מתשלום דמי המחלה בהודעה המוקדמת.

האם במצב כזה רשאי המעסיק לדרוש מהעובד להגיע לעבודה/לכפות את הארכת תקופת ההודעה המוקדמת שהעובד צריך לתת/לפטור את עצמו מתשלום עבור ימי המחלה בזמן ההודעה המוקדמת?

שאלה זו עלתה בפסיקה ובית הדין הארצי לעבודה ענה עליה בשלילה וקבע כי אין לדרוש מעובד להתייצב לעבודה, לרבות במהלך תקופה זו, כאשר הוא חולה והמציא על כך אישורי מחלה כדין.

אם כן, בהתאם לפסיקה, אנו ממליצים כי במקרים בהם, כמעסיקים, החלטתם לפטר את העובד, ככל שהעובד יודיע לכם בתקופת ההודעה המוקדמת כי הוא במחלה וימציא לכם אישורי מחלה כדין, יש לשלם לו את מלוא שכרה כאילו הגיע לעבודה ולהימנע מחשיפה לעילת תביעה מצידו, ומנגד, במידה ואתם עובדים אשר לא קיבלתם את שכרם בזמן ששהייתם במחלה בתקופת ההודעה המוקדמת, פנו מייד אל עורך דין בתחום דיני עבודה על מנת שיסייע לכם וידרוש את זכויותיהם על פי דין.

התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית שכן אומנם חוק דמי מחלה מגדיר תקופת מחלה כתקופה בה העובד אינו כשיר לבצע את עבודתו עקב מחלה, אך במקרים רבים מאוד קשה לדעת מה הייתה מטרת הנופש או הלימודים במקרה שלנו, שכן מצד אחד ניתן לטעון כי העובד מסוגל לשבת וללמוד אך לא מסוגל לעבוד ומצד שני ייתכן והמעסיק יהיה בטוח בצדקתו כי אכן מדובר במחלה פיקטיבית.

בפסיקה הובאו מספר רב של מקרים מסוג אלו, כאשר כל מקרה נבחן לגופו ולעיתים עמדה למבחן הכשירות של העובד לנוכח הגדרת תפקידו.

המלצתנו הינה להתייעץ עם עורך דין בתחום דיני עבודה שבקיא בעניין זה שכן על אף שמקרים כאלה יכולים להיחשב כמעשים פסולים ומעצבנים שבחלקם ניתן לפעול כנגד העובד בהליך משמעתי, לפעמים יהיה נכון לפעול בדרך הארוכה אך הבטוחה לסיים את העסקתו של העובד לאחר שקיבל את מלוא זכויותיו תוך שהמעסיק פעל בהתאם לדין.

רוצה לחזור שוב לחלק מעניין שקראת במאמר ?
משרד עורכי דין ליאור חמו

ליאור חמו עורך דין בעל ניסיון עשיר ב- דיני עבודה, הן בתחום דיני עבודה מעסיקים ודיני עבודה עובדים, משרדנו עוסק בין השאר בהסכמי העסקה, חוזי מעסיק עובד, ליווי שוטף של מעסיקים, דיני נזיקין, משפט אזרחי, טיפול בתביעות לשון הרע ועוד.

פנו אלינו עכשיו, לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית ונעגן את זכויותכם ונבחן את סיכויי הפיצוי המגיעים לכם.

לעוד תוכן מעניין בנושא:

חיפשת עורך דין לענייני עבודה? לפגישה עם עו"ד ליאור חמו

או חייגו עכשיו
בואו נקבע פגישה
לפנייה למשרד עוה"ד ליאור חמו
שלום, איך עורך דין ליאור חמו יכול לעזור לך?