עובדים ומעסיקים בשעת חירום מלחמה
בעקבות המצב המיוחד שהוכרז על ידי פיקוד העורף, עולות שאלות רבות המתייחסות לחובות וזכויות של עובד ומעסיק במקום העבודה.
מדריך לזכויות וחובות עובדים ומעסיקים במהלך מלחמה
- ככלל, מעסיק שהורה לעובד להישאר בביתו ולא להגיע לעבודה, יהיה מחויב בתשלום עבור ימים אלו.
- המעסיק רשאי להוציא עובד לחופשה כפויה בלבד כאשר קיימת לעובד יתרה חיובית של ימי חופשה בתלוש העסקה.
- דעו שמעסיק אינו רשאי להכניס עובד ליתרה שלילית של ימי חופשה ללא הסכמתו.
- מעסיק רשאי להוציא עובד לחופשה כפויה עד 7 ימים בלבד.
- במידה ומדובר בחופשה שהינה מעל 7 ימים – על המעסיק להודיע לעובד על כך לפחות 14 יום מראש. אם לא הודיע לו על כך, לא יוכל להפחית את ימי החופשה ממכסת ימי החופשה השנתית שצבר העובד.
- ככל שהמעסיק יבחר להוציא את העובד לחופשה כפויה מעבר ל- 7 ימים הוא יהיה מחויב בתשלום עבור ימים אלו.
- למעסיק ניתנת הרשות להוציא עובד לחל"ת (חופשה ללא תשלום) רק בהסכמת העובד.
חלק 2 – המשך מדריך עובדים ומעסיקים חובות וזכויות בעת מלחמה
- ככל שהמעסיק יבחר להוציא את העובד לחל"ת באופן חד צדדי וללא הסכמתו, הדבר יהווה פיטורים שלא כדין אשר יזכו את העובד בכלל זכויותיו כאילו פוטר (זכאות לדמי אבטלה, השלמה לפיצויי פיטורים וכדומה).
- העובד יהיה זכאי לקבלת דמי אבטלה בזמן חל"ת רק אם יעמוד בכלל התנאים הקבועים (ניתן לעיין באתר של ביטוח לאומי) ובין היתר, אם החל"ת יהיה לתקופה של 30 ימים ומעלה.
- ככל שהמעסיק הוציא את העובד לחל"ת לתקופה של 30 ימים והעובד חזר לעבודה לפני תום תקופת החל"ת, הוא לא יהיה זכאי לדמי אבטלה.
- תאורטית, ככל שלמעסיק אין אפשרות לנהל שיגרת עבודה תקינה ואין לו עבודה לספק לעובד, הוא רשאי לכאורה לפטר את העובד אך הדבר צריך להיעשות בתום לב, ולא תוך ניצול המצב כאשר עליו לזמן את העובד לשימוע ולתת לו אפשרות להתייחס לטענות שבגינן זומן לשימוע. המלצתי לנסות ולהימנע מכך כל עוד המצב לא ברור.
- עובד שתפקידו מוגדר חיוני מחויב להגיע למקום העבודה כאשר הוגדר מצב חירום.
- אי הגעה למקום עבודה חיוני מהווה לכאורה עבירה פלילית והעובד לא יהיה זכאי לתשלום עבור ימים שלא התייצב לעבודה.
- עובד שחושש להגיע למקום העבודה, וככל שאין אישור של פיקוד העורף שלא לצאת מביתו, יהיה מחויב להגיע לעבודה וככל שלא יעשה זאת לא יהיה זכאי לתשלום ולכאורה המעסיק יהיה רשאי לזמנו לשימוע.
- עובד שיש לו ילדים מתחת לגיל 14, והוא היחיד בבית (לדוגמא אם אחד מבני הזוג גויס לצו 8 או מוגדר עובד חיוני) יכול להיעדר מהעבודה ולשמור על ילדיו. על המעסיק יחול איסור לפטר את העובד אך העובד לא יהיה זכאי לתשלום.
לסיכום
טרם נקבעו הסדרים ספציפיים לשעה זו וכי כלל ההוראות כיום מבוססות על מקרי עבר, למידע נוסף, יש להמתין לכשיינתנו הוראות חדשות.
משרדנו מציע ייעוץ משפטי ראשוני ללא עלות וללא התחייבות לחצו פה לתיאום שיחת ייעוץ אנו מתמחים בתחום דיני עבודה, ונותנים שירותי ייעוץ משפטי למעסיקים ועובדים כאחד תוך שאיפה מתמדת למצוינות מקצועית והענקת יחס אישי ומסור לכלל לקוחותינו.
שנדע בשורות טובות! ליאור חמו עו"ד דיני עבודה