הסכם העסקה – הקדמה
הסכם העסקה לעובד ולמעביד הוא צעד חשוב שבו חובת המעסיק למסור לעובד הודעה בכתב על תנאי העסקתו ולא יאוחר מחודש ימים מתחילת עבודתו עוגנה בחוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס"ב-2002.
לאור החשיבות של הסכמי ההעסקה בין העובדים למעסיקים, אנחנו כאן כדי להסביר לכם את היתרונות של הסכמים אלו באופן ברור ובצורה בהירה. בהתאם, במאמר זה נבחן את נחיצותו של הסכם העסקה בישראל ואת החשיבות שהוא מעניק הן לעובדים והן למעסיקים. כמו כן, נדון בכמה מהמונחים והשיקולים המרכזיים שיש לכלול בהסכם העסקה בישראל כדי לוודא שהזכויות של שני הצדדים נשמרות בצורה הטובה ביותר.
יתרונות הסכם העסקה לעובדים
הסכם העסקה מהווה כלי חשוב לשמירה על זכויות העובדים בישראל. הוא מתאר את תנאי ההעסקה, לרבות החובות והאחריות של העובד, השכר וההטבות שיקבל במשך העסקתו. הצהרה ברורה של תנאים אלה בהסכם העסקה יכולה לספק הגנה חשובה לעובדים, שכן היא מעניקה להם הבנה ברורה של זכויותיהם וחובותיהם, ויכולה לסייע במניעת אי הבנות ומחלוקות. כמו כן, זה יכול לספק נקודת התייחסות לפתרון מרבית הבעיות אשר עלולות להתעורר במהלך יחסי העבודה.
לאור כך, יש חשיבות גדולה להסתייע בעורך דין לדיני עבודה המתמחה, בין היתר, בהסכמי העסקה. בהתאם, עורך דין יכול לסייע לכם לנסח את הסכם ההעסקה בצורה הטובה והנכונה ביותר וכך למנוע מחלוקות עתידות אשר עלולות להתפתח במהלך תקופת ההעסקה.
יתרונות הסכם העסקה למעסיקים
מלבד העובדה כי קיימת חובה בהתאם לדין ליתן לעובד הסכם העסקה בכתב, הסכם העסקה מועיל לא פחות למעסיקים בישראל, שכן הוא מסייע בקביעת ציפיות וגבולות ברורים לעובד. כמו כן הוא יכול להעניק הגנה למעסיק, שכן הוא קובע את תנאי ההעסקה ויכול לשמש נקודת התייחסות לפתרון מרבית הבעיות אשר עלולות להתעורר במהלך יחסי העבודה.
בנוסף, הסכם העסקה מועיל למעסיקים גם מבחינת קביעת תנאי ההעסקה למטרות מס ולמטרות משפטיות אחרות במקרים בהם יתבעו על ידי עובדיהם ו/או יחקרו על ידי זרוע העבודה של משרד הכלכלה והתעשייה. זאת ועוד, זה יכול לסייע בביסוס אחריות המעסיק בכל מקרה של מחלוקת או תביעה מצד העובד.
לאור כך, בהתאם להמלצה לעיל, כדאי לכם להיעזר בשירותי עורך דין דיני עבודה העוסק, בין היתר, במתן ייעוץ בכל הנוגע להסכמי העסקה, אשר ידע לבחון את הסכם העסקתכם ו/או לכתוב אותו ובכך להבטיח את כלל הזכויות, הן מצד המעסיק והן מצד העובד.
תנאים ושיקולים מרכזיים שכדאי לכלול בהסכם העסקה
סעיף 2 בחוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס"ב-2002 קובע את תוכן ההודעה על תנאי העבודה אשר המעסיק מחויב לציין בהסכם העסקה:
- זהות המעסיק וזהות העובד;
- תאריך תחילת העבודה ואם חוזה העבודה הוא לתקופה קצובה – ציון של תקופת העבודה;
- תיאור עיקרי התפקיד של העובד;
- ציון שמו או תואר תפקידו של ממונה ישיר על העובד;
- סך כל התשלומים המשתלמים לעובד כשכר עבודה ומועדי תשלום השכר;
- אורכו של יום העבודה הרגיל או שבוע העבודה הרגיל של העובד;
- יום המנוחה השבועי של העובד;
- סוגי תשלומים של המעסיק ושל העובד בעבור תנאים סוציאליים של העובד, וכן פירוט הגופים שאליהם המעסיק מעביר בפועל את התשלומים האמורים;
- הסכם העבודה צריך לפרט את החובות והאחריות של העובד, לרבות ציפיות העובד והמעסיק או התחייבויות אחרות;
- בהסכם העסקה יש לפרט את הנסיבות שבהן ניתן לסיים את ההעסקה, לרבות תקופת ההודעה המוקדמת או פיצויי פיטורים שיידרשו.
לסיכום חשיבות הסכם העסקה
כעורך דין לדיני עבודה מנוסה, אני מאמין שהסכם העסקה מהווה כלי חשוב להגנה על זכויות וחובות הן של העובדים והן של המעסיקים בישראל. הוא הכרחי לביסוס יחסי עבודה ברורים והוגנים, ויכול להוות נקודות הגנה ונקודות התייחסות חשובות לפתרון מרבית הבעיות אשר עלולות להתעורר במהלך יחסי העבודה.
לפנייה ל- עורך דין ליאור חמו אשר ידע ללוות אתכם בשלב החתימה על ההסכם, בין אם אתם מהצד של העובד ובין אם אתם מהצד של המעסיק צרו קשר.